Jak wygląda rynek pracy w zawodzie?

Praca głównie w fabrykach, przetwórniach żywności, miejsca pracy znajdują się zwykle poza dużymi miastami. Praca po okresie wdrożenia jest  monotonna jednak konkurencja nie jest za duża.

Jak wygląda przeciętny dzień w pracy?

O 7.00 jestem w pracy – ubieram się w fartuch, czepek i rękawiczki, sterylne buty i zmierzam na halę produkcyjną. Dziś czekolada mleczna – wczoraj były z nią problemy przy temperowaniu, ciekawe co dziś wyjdzie. Sprawdzaliśmy – parametry są w porządku, wiec to pewnie kwestia nowych zamienników tłuszczu kakaowego. Rozmawiam z mistrzem zmianowym i zbieram informację. Przechodzę później do półtechniki, żeby zobaczyć, jak wyglądają moje próby z zeszłego tygodnia. Następnie uczestniczę w pracach panelu sensorycznego, potem jeszcze zebranie z działem marketingu i sprzedaży, naniesienie zmian w Excelu w recepturach.Wychodzę o 15.00 na angielski – jutro wizyta z Belgii, będę mieć prezentację dot. naszych czekoladek.

Największe zalety pracy w zawodzie

Umowa o pracę, Stabilizacja i pewność zatrudnienia, Finansowanie nauki (np. języki obce)

Największe wady pracy w zawodzie

Dużo stresu, Wysoka odpowiedzialność

Jakiej wysokości zarobki można osiągnąć w zawodzie?

Początkowo 2000 netto – średnio 5000 netto.

Cechy charakteru idealnego kandydata:

Cierpliwość, Dążenie do celu, Dokładność i precyzja

Jakie są preferowane ukończone kierunki studiów/ kursy do pracy w tym zawodzie?

technologia żywności, chemia spożywcza

Jakie dodatkowe umiejętności mogą okazać się cenne i pomocne do pracy w zawodzie?

Umiejętność szybkiego rozwiązywania problemów/ podejmowania decyzji, Umiejętność zarządzania grupą

Twoja droga do dzisiaj – przepis na sukces i porady dla osób, które wybierają się na studia lub już studiują i wkraczają na rynek pracy.

Jeśli chcesz mieszkać w mieście, to nie znajdziesz pracy w tym zawodzie.